2014. március 6.

Csokoládétorta és narancsos pohárkrém

...avagy milyen jó, hogy kicsit több lett a krém, mint amennyi a tortára kellett volna, ezért mindjárt két desszert lett belőle!:) A recept eredetileg a februári Kifőztükben jelent meg.




egyszerű, időigényes, szénhidrátszegény

Hozzávalók 22 cm-es tortaformához

a tésztához:
8 dkg mandulaliszt
3 dkg kókuszliszt
4 dkg kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg xilit
1/2 dl olaj
4 tojás
1-2 teáskanál vaníliakivonat
a krémhez:
3 dl tej (2,8%-os)
3 tojásssárgája
1 csipet só
10 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os)
a kenéshez:
kb. 5 evőkanál cukormentes sárgabaracklekvár

A liszteket a kakaóporral, a szódabikarbónával és a sóval elvegyítjük. A tojásokat a xilittel habosra verjük, hozzácsurgatjuk az olajat, a vaníliakivonatot, és 2-3 percig tovább dolgozzuk. Hozzáforgatjuk a szárazanyagokat, és a sütőpapírral bélelt formába simítjuk. 180 fokon, légkeveréses sütőben (vagy 200 fokon, normál sütőben) 17-20 percig sütjük, amíg a tészta közepét picit megnyomva szilárdnak nem érezzük. (Ha közben pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.) Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a krémet. A csokoládét felaprítjuk. A tejet, a tojássárgáját és a sót kézi habverővel simára keverjük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve néhány perc alatt kissé besűrítjük. Megolvasztjuk benne a csokoládé felét, majd a tűzről levéve hozzátesszük és elkeverjük benne a maradékot is. Kihűtjük annyira, hogy még éppen folyós maradjon.
A tortaalap tetejét és oldalát lekvárral megkenjük, majd vastagon beborítjuk a csokoládékrémmel. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megszilárduljon. 

A maradék krémből narancsos pohárkrémet készítünk:




Hozzávalók 2 személyre

a csokoládétorta maradék krémje vagy 1/3 adag csokoládékrém
1 közepes narancs

Az alaposan megmosott, szárazra törölt narancs sárga héjából egy csíkot félreteszünk, a többit lereszeljük. A narancs húsát kisebb kockákra vágjuk, majd a kicsorgó lével és a reszelt héjjal együtt a krémbe forgatjuk. Poharakba osztjuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a félretett, vékonyra szeletelt narancshéjjal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin