2014. augusztus 18.

Körtés-szilvás pite

Hullik a körte a fáról, pedig még meg sem érett. Sajnáltam a már szép nagyra nőtt, de félérett példányokat, ezért sütit készítettem belőle. Így utólag azt mondom, tényleg nagy kár lett volna kidobni. Vékony a tésztája, jó sok benne a töltelék, én így szeretem:) A körte almára cserélhető, vagy akár vegyesen is jó.



Hozzávalók 32 x 22 cm-es tepsihez

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 g)
18 dkg zsír + kevés a tepsihez
7,5 dkg porxilit
1 tojássárgája
1,5-2 dl tejföl
1 csipet só
a töltelékhez:
1,5-2 kg keményebb körte
10-15 szem szilva
1-2 evőkanál xilit vagy cukor
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
a szóráshoz:
2-3 evőkanál zabkorpa

A körtét meghámozzuk, kimagozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Edénybe szórjuk, és közepes lángon, lefedve, időnként megkevergetve félpuhára pároljuk; közben cukorral és szegfűszeggel ízesítjük. A fedőt levéve elpárologtatjuk a levét, majd kihűtjük.
A tésztához a lisztet a sütőporral, a sóval és a cukorral elvegyítjük, és a zsírral elmorzsoljuk. Hozzátesszük a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy nyújtható tésztát tudjunk gyúrni belőle. A tészta egyharmadát fóliába csomagolva mélyhűtőbe tesszük. A többit a sütőedény méretére nyújtjuk, az enyhén kizsírozott tepsibe igazítjuk, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Ezután összeállítjuk a süteményt: a tésztalapra zabkorpát szórunk, rásimítjuk a körtés tölteléket. A kimagozott szilvát felszeleteljük, és a tetejére osztjuk. A maradék tésztát ráreszeljük. 180 fokos, légkeveréses (vagy 200 fokos) sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Kihűlés után kockákra vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin