2015. január 1.

Zöldbab egytál húsgolyókkal

Még a tavaly januári Kifőztükből. Finom, gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel, ráadásul túl sok szénhidrát sincs benne, 1 adagban kb. 55 g. Én biztosan főzök ilyet 2-3 alkalommal, amíg nem lesznek majd friss zöldségek (habár friss zöldbabból még finomabb lesz, csak akkor a felforralt alaplébe kell beletenni).



Hozzávalók 4 személyre
1 kg fagyasztott zöldbab
40 dkg darált hús
5 dkg rizs
1 tojás
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma 
1 púpos teáskanál pirospaprika
1 csokor petrezselyemzöld
őrölt bors
2-3 szál friss vagy 1 teáskanál morzsolt borsikafű
kb. 8 dl húsalaplé
1 teáskanál + 1 csapott evőkanál liszt
1 púpozott evőkanál tejföl
2-3 evőkanál olaj

A vöröshagymát és a petrezselymet felaprítjuk. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a rizst, valamint a hagyma és a petrezselyem felét. Sózzuk, borsozzuk. Hozzászórjuk a pirospaprikát és a teáskanál lisztet, összekeverjük, majd evőkanálnyi adagokból gombócot formázunk.

A hideg húsalaplébe szórjuk a zöldbabot, és melegíteni kezdjük. Hozzátesszük a maradék vöröshagymát és petrezselymet, a zúzott fokhagymát, és sózzuk meg borsozzuk. Amikor felforrt, megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük, és beletesszük a húsgombócokat. Lefedjük, és kis lángon kb. 25 percig főzzük.

Közben habarást készítünk a tejfölből és az 1 evőkanál lisztből, felengedjük kevés meleg főzőlével. Az ételhez adjuk, és még 10 percig hagyjuk lassan főni.

Tipp: ha valakinek tovább kell csökkenteni a szénhidrátmennyiséget, a következőket javaslom: emelje a hús mennyiségét 50 dkg-ra és csökkentse felére a rizst. A "sima" rizst ki lehet cserélni basmati rizsre, az lassabban szívódik fel. És nem utolsósorban az 1 teáskanál lisztet is nyugodtan ki lehet hagyni belőle, akkor sem fog szétesni a gombóc. Végső esetben a habaráshoz szénhidrátcsökkentett tápiókakeményítőt is lehet használni, de akkor a hozzáadása után csak éppen fel kell rotyogtatni az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin