2016. február 1.

Csípős-savanyú leves

Kifőztük 2013/2.



Hozzávalók 5-6 személyre
30 dkg sárgarépa
1 konzerv szójababcsíra (330 g)
1 konzerv bambuszrügy (330 g)
2,5 dkg szárított shiitake vagy fafül gomba
1-2 kis csilipaprika
2 gerezd fokhagyma
3 cm-es friss gyömbér
3 evőkanál édes csiliszósz
2 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál (szezám)olaj
2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál (barna) cukor

1,7 l zöldségalaplé vagy víz
2 evőkanál rizsecet
a levesbetéthez: 
2 tojás

A gombát langyos vízbe áztatjuk fél órára, majd leszűrjük, és felszeleteljük; az áztatóvizet félretesszük, hogy a homok leülepedjen benne. Megtisztítjuk a zöldségeket. A répát 5-6 centis darabokra, majd egészen vékony csíkokra (julienne-re) vágjuk. A fokhagymát és a csilit hajszálvékonyra szeleteljük, a gyömbért lereszeljük.
A felforrósított olajon megpirítjuk a gyömbért és a csilit. Beleszórjuk a sárgarépát, és addig kevergetjük, amíg enyhén barnás színt nem kap. Beleforgatjuk a fokhagymát, és 3 evőkanálnyi vizet hozzáadva, lefedve, 8-10 percig pároljuk. Beletesszük a leszűrt babcsírát és bambuszrügyet, a gombát, a csiliszószt, a szójaszószt és a cukrot. Felöntjük az alaplével, a gomba áztatóvizével (vigyázzunk, hogy az alja ne kerüljön bele!), sózzuk, és felforraljuk a levest; 10 percig lassú tűzön főzzük. Közben a tojást csipetnyi sóval felverjük, és az idő letelte után vékony sugárban a levesbe csorgatjuk, közben állandóan kevergetjük. 
Az ecettel savanyítjuk és megkóstoljuk a levest; ha szükséges, utánaízesítjük, majd elzárjuk a lángot alatta. Tálaláskor a csiliszószt és az ecetet is az asztalra tesszük.

Tipp: a rizsecetet fele mennyiségű 10%-os ecettel helyettesíthetjük. Ha friss gombához jutunk, akkor 20-25 dkg-ot használjunk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin